Obiad w 15 minut? Ta zapiekanka z cukinii to strzał w dziesiątkę dla zapracowanych
Mniej więcej od lipca do września trwa sezon na cukinię. To właśnie wtedy jest ona najsmaczniejsza, więc warto wykorzystać ten czas. Dobrym pomysłem jest zrobienie zapiekanki z cukinii. To propozycja na szybki, ale też niezwykle smaczny obiad. Składa się z pięciu głównych składników oraz przypraw.
Jak zrobić prostą zapiekankę z cukinią? Przepis
Zapiekankę przygotujesz w około 15 minut. Później wystarczy włożyć ją do piekarnika i poczekać, aż się upiecze. To dobre rozwiązanie, gdy nie mamy czasu na przyrządzanie pracochłonnego obiadu.
Przepis: Zapiekanka z cukinią
Ta zapiekanka smakuje genialnie. Spróbuj zrobić ją dla swoich bliskich
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 453 w każdej porcji
Składniki
- 400 g cukinii
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- 50 g ryżu basmati
- 400 g pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 120 g sera mozzarella
Sposób przygotowania
- Gotowanie ryżuUgotuj ryż według instrukcji podanej na opakowaniu. Rozgrzej w tym czasie piekarnik do 180 stopni (góra-dół).
- Przygotowanie cukiniiUmyj cukinię i pokrój ją na plastry.
- Smażenie mięsaNa rozgrzanej oliwie podsmaż mięso, następnie dodaj pomidory. Całość dopraw pieprzem, solą, oregano, czosnkiem i tymiankiem. Dodaj ugotowany ryż i wymieszaj całość.
- Pieczenie zapiekankiNa dnie naczynia żaroodpornego ułóż połowę plastrów cukinii, połowę mięsnego sosu, znowu cukinię i ponownie sos. Całość posyp startym serem i piecz przez około 30 minut.
Wartości odżywcze cukinii
To warzywo niemal w całości składa się z wody – stanowi ona aż 90 procent całej cukinii. Jest niskokaloryczna, ponieważ w 100 g zawiera zaledwie 16 kcal, dlatego śmiało mogą ją jeść osoby na diecie redukcyjnej. Nie obciąża układu pokarmowego, a przy tym dostarcza wielu cennych składników. Jest bogata między innymi w witaminy A, C, K, B1 oraz minerały, takie jak potas, żelazo, magnez. Zawiera również beta-karoten, który jest silnym przeciwutleniaczem. Cukinia ma właściwości odkwaszające, dlatego jest zalecana dla osób z nadkwasotą. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, który wspiera pracę jelit, a także sprawia, że czujemy się syci przez dłuższy czas.
Cukinia pasuje do wielu dań. Doskonale sprawdzi się w różnego rodzaju zapiekankach, ale możesz wykorzystać ją także do potraw z makaronem. Jest świetnym dodatkiem do sałatek – zarówno na surowo, jak i grillowana. Można też przygotować cukinię faszerowaną mięsem mielonym i posypaną startym serem. Ciekawym pomysłem jest zrobienie brownie z cukinii. Wspaniale smakują też kotlety z tego warzywa.
Jak wybrać idealną cukinię?
Kupując cukinię, najlepiej wybieraj tę średniej wielkości. Paradoksalnie im mniejsza, tym smaczniejsza. Większe warzywo zawiera więcej wody, a przez to ma mniej intensywny smak w porównaniu do mniejszych cukinii. Dość małe egzemplarze mają także cieńszą skórkę i mniej pestek. Unikaj warzyw z przebarwieniami czy plamami. Skórka powinna być gładka, jędrna i intensywnie zielona. Zobacz, jakiej cukinii nie jeść, ponieważ może to źle wpłynąć na twoje zdrowie.